blog, Recepti širom sveta

RECEPT ZA PRIPREMU LOSOSA NA FINSKI NAČIN

Sećate li se potrage za Deda Mrazom? E, kad je potraga uspešno/neuspešno završena, otišli smo na klopu u lokalni restoran a tamo nas je dočekao jedan specijalitet čiji recept ću sada podeliti sa vama kao što ga je sa nama posle dužeg moljenja podelio kuvar (morali smo da mu obećamo da će ga jesti samo naše porodice ali računam da je veto na ovaj recept istekao J)

Sastojci:

  • 1 kg lososa
  • 1 l belog vina (uzmite neko kvalitetnije, kad je bal, nek je maskenbal)
  • 4 glavice crnog luka
  • nekoliko karanfilića
  • 400 g putera
  • 4 kašičice paštete od sardina (možete uzeti inćune ili sami izgnječite sardinu)
  • peršun, krbuljica, dragun (ili ti božija pšenica)
  • 4 kašike rendanog kačkavalja
  • hlebne mrvice, 2 kašike putera

— Sos od pečuraka —

  • 400 g pečurki (šampinjona ili bukovače, improvizujte)
  • 2 kašike putera
  • 0,5 dl konjaka
  • 5 dl bujona (može bilo koji)
  • 4 kašičice slatke pavlake
  • 2 kašičice brašna, peršun

 

Priprema

Skuvajte lososa u belom vinu s karanfilićima i lukom, ohladite, odstranite kožu i kosti a meso isecite na komade. Puter izmešajte s pastetom od sardina, začinima i polovinom narendanog kačkavalja. U puterom dobro namazanu posudu stavite deo te mešavine, poređajte sve komade lososa . Pospite ostatkom kačkavalja, prezlama i istopljenim puterom. Pecite dok jelo ne dobije zlatnožutu boju.

Servirajte sa sosom od pečuraka koji se priprema tako što se tanko isečene pečurke (bukovaču ne secite nego kidajte na tračice) proprže na puteru, dodaju se konjak i bujon i dinstaju desetak minuta dok ne omekšaju. Pred kraj se umeša brašno razmućeno u pavlaci. U gotov sos se doda sitno seckani peršun.